Template
Template Template
Template Saturday 04 May 2024 Template
 
Template
Artikelen.
EHBO bij kromsnavels PDF Afdrukken E-mail
Geschreven door Frank Eindhoven   
Tuesday 10 January 2012
In november 2011 zijn wij naar een lezing gegaan over EHBO bij kromsnavels. Caitlin heeft hierover een verslag gemaakt wat u onderstaand kunt lezen.

EHBO BIJ KROMSNAVELS:

Na een korte introductie van de dierenarts begint de lezing door middel van een powerpoint presentatie waar je foto’s op kon zien.

In huis zijn er vele manieren waardoor een kromsnavel zich kan verwonden. Dit zijn vaak simpele dingen. Enkele voorbeelden hiervoor zijn bijvoorbeeld de bank, gasfornuis, kaars, nagels te kort geknipt maar ook jezelf is een groot voorbeeld.

Gewonde dieren bij deze voorbeelden is niet erg vanzelf sprekend maar het verbaast je nog hoe snel vogels hierdoor bij een dierenarts terecht komen. Een persoon die zijn papegaai bijvoorbeeld niet ziet zitten op een bank gaat erop zitten of een dier is erg nieuwsgierig naar het vuurtje op de kaars en probeert het uit. Een gasfornuis is voor kromsnavels erg gevaarlijk omdat hun pootjes niet gelijk de warmte ervan voelt en blijven ze lekker zitten terwijl ze hun eigen pootje aan het bakken zijn. Niet erg slim van ze ! In de categorie kromsnavel heb je ook agapornissen ze zijn erg klein en wanneer ze niet in hun kooi zitten zie je ze niet altijd even snel. Dit zorgt er nog weleens voor dat ze onder een voet van hun eigenaar komen. Dit zijn enkele voorbeelden die voor een gewonde vogel kunnen zorgen maar er zijn natuurlijk nog vele andere mogelijkheden.

Wanneer het absoluut niet goed gaat met een vogel geef het geen hartmassage. Dit zorgt voor onnodige stress terwijl een hartmassage bijna nooit lukt, dit vanwege hun hartslag die 200 per minuut is en dat wil je niet proberen, stel je voor dat je 200 keer op het borst moet drukken in een minuut ! Beademen kan echter wel.

Doodsfactor nummer 1 is stress, dus zorg ervoor dat het dier zo min mogelijk blootgesteld wordt aan stress. 1 op 10 vogels gaat dood aan een medische oorzaak. Wat te doen bij een ongeluk ? Geef hem/haar zoveel mogelijk rust dit is erg belangrijk. Het beste is om de kromsnavel een donker, zacht plekje te geven. Een kartonnen doos is hier perfect voor hij zit klein en kan niet veel bewegen, donker en het is zacht. Zorg er wel voor dat het dier niet nat kan worden. Nadat je dit hebt gedaan neem je zelf even rust om te kalmeren want een vogel heeft dat erg snel door als jij gestrest bent en zal het zelf dan ook zijn.

Vogels zorgen voor veel schrikreacties bij mensen als ze bloeden. Maakt niet uit hoe groot een wond is. Een papegaai is een dier dat alleen aan zichzelf denkt en als het pijn heeft zal hij dat met een overdreven reactie doen. Zo kan een huiskamer bijvoorbeeld onder het bloed zitten op veel plekken terwijl de wond klein is en niet gevaarlijk.

Als er weekends ongevallen gebeuren heb je vaak de probleem dat je niet naar een gespecialiseerde vogelarts kan. Maar een bloedende vogel kun jezelf ook helpen met spullen die je zelf al in huis hebt. Witte poeder zoals bloem helpt bij het bloeden je strooit dit alleen op de wond en het bloed zal erin trekken en zo voorkom je dat het verder gaat bloeden. Naast dat heb je allemaal middeltje bij de drogisterij die ook goed helpen.

Vetbond is een vloeibare pleister maar het is belangrijk dat het alleen op de wond komt anders kan een vogel zich eraan gaan irriteren en gaat plukken.
Pongostan wordt met een watje aangebracht wat je 20 tellen lang moet volhouden. De bekende blaarpleister die we zelf veel gebruiken is ook geschikt voor vogels, wel met een verbandje erom heen en wordt vaak bij lastige vogels toegepast. Er bestaat ook bloedstopspray maar dit wordt niet aangeraden.

Bedenk altijd dat een vogel niet zomaar dood bloed, dat doe jezelf namelijk ook niet. Het lijkt vaak erger dan het is. Belangrijk is dat ze eten binnen krijgen en dan voornamelijk glucose dit zit in dextro, glucose poeder en sportdrank maar aan dit laatste zit een risico. Vocht heeft een dier niet gelijk nodig, de kans op verdrinking is groter en dat wil je niet riskeren. Een vogel kan 3 dagen lang zonder water. Maar zorg er zeker voor dat het dier glucose binnen krijgt en als hij flauw valt spuit dan de glucose met een spuitje in de cloaca ( ontlastingskanaal).

Als een kromsnavel een gebroken vleugel heeft zorg dan dat hij beide vleugels niet kan bewegen. Dit doe je door de kromsnavel in te tapen.

Bij een gewonde vogel moet je aan het volgende rijtje houden !
- Rust
- Glucose
- Verbinden
- Kleine ruimte
- Warmte
- Eten

Bij een vogel in de woonkamer is 1 keer ontwormen meer dan genoeg omdat ze er dan niet meer blootgesteld worden aan de risico’s. Een kromsnavel dat zijn verblijf buiten heeft moet regelmatig ontwormd worden omdat ze ploeteren in de grond.

Slot :
Van deze dag heb ik veel geleerd zoals wat je dus in noodsituaties moet doen maar ook wat giftig is voor een papegaai. Gif kan je weer uit het lichaam halen door gebruik van norit in het voedsel. Naast de lezing geef en neem je veel informatie van andere kwekers op wat van pas kan komen. Dit is een zeer leerzame dag voor iedereen geweest. Naast informatie leg je veel contacten met andere mensen zodat je meer bekender wordt en je laat zien dat je in het wereldje zit.

Laatst geupdate op ( Tuesday 10 January 2012 )
 
Kweeknieuws PDF Afdrukken E-mail
Geschreven door Frank Eindhoven   
Tuesday 10 January 2012

Nieuws uit de kweek:

Wij hebben nog enkele edelpoppen beschikbaar die allen geheel zelfstandig zijn, Sinds augustus 2016 hebben we weer vier jonge grijze roodstaart papegaaien beschikbaar

Zij mogen weg als ze geheel zelfstandig zijn.

Bel ons gerust voor meer informatie 06 - 22415495

Laatst geupdate op ( Tuesday 13 September 2016 )
 
De edelpapegaai PDF Afdrukken E-mail
Geschreven door Frank Eindhoven   
Thursday 04 August 2011

De edelpapegaai.

Een uitgebreid verslag van de edelpapegaai inclusief foto's kunt u lezen in het onderdeel "dagboek"

edel

Laatst geupdate op ( Thursday 04 August 2011 )
 
Ara maatjes PDF Afdrukken E-mail
Geschreven door Frank Eindhoven   
Thursday 04 August 2011

Ara maatjes "forever".

Lees het verhaal over de bijzondere vriendschap tussen onze blauwgele-ara en onze groenvleugel-ara in het onderdeel "artikelen".

ozzie en yndi

 
Ozzie en Yndi PDF Afdrukken E-mail
Geschreven door Frank Eindhoven   
Thursday 04 August 2011
Ozzie onze blauw-gele ara en Frodo, onze oranjekuif kaketoe, zijn samen de eerste twee huisdieren geworden waarmee onze hobby met papegaaien begonnen is. Deze twee staan al jaren in onze woonkamer en helpen ons mee met het socialiseren van de jonkies die hier geboren worden van de edelpapegaaien, groenvleugel ara's, grijze roodstaart papegaaien en rosé kaketoes. Ze hebben zo hun eigen karakter en kunnen het prima met elkaar vinden. Ze hebben ieder hun eigen grote kooi en kunnen zich daarnaast ook vermaken op de speelboom, en als je niet oppast, met je hele kamerinterieur. Vooral Frodo is super intellligent en heeft het voor elkaar gekregen zijn vorige kooi helemaal uit elkaar te schroeven en de onderdelen kwijt te maken. Zelfs met zijn nieuwe, echt wel grote kooi, weet hij ook al weer de weg te vinden om uit te breken. Ozzie daarintegen is echt een luie ara die honkvast is en zijn etensbak het allerbelangrijkste vindt wat er bestaat. De dierenarts vroeg ons wel eens of we met Ozzie ook in de toekomst mee willen gaan kweken. Dat zijn wij echter niet van plan en de vogelarts verlelde ons met een dikke grijns dat Ozzie daar veel te lui voor is. Ozzie is echt wel een lieverd en zal de jonge gaaitjes die grootgebracht worden nooit ene vinger kwaad doen. We hebben wel eens een jonge groenvleugel ara tijdelijk bij hem in de kooi gedaan wegens plaatsgebrek om de periode te overbruggen voordat de groenvleugel door het nieuwe baasje opgehaald zou worden.
We hebben altijd een wens gehad om een jonge groenvleugel zelf te behouden als er een bepaalde klik zou zijn. Dit jaar was het zover. Een jonge groenvleugel had een beetje pech met het teentje en moest door de vogelarts behandeld worden. We hebben deze groenvleugel vroeger uit het nest moeten halen voor het vogelarts bezoek waarna je de ara niet meer in het blok bij de ouders terug kan doen. Er is een intieme band ontstaan met deze ara waar we alledrie zo enorm weg van waren dat we besloten hebben om haar zelf te behouden. Nadat de groenvleugel geheel zelfstandig kon eten hebben we de ara bij ozzie in de kooi gedaan. We hebben de groenvleugel Yndi genoemd. Zoals gewoonlijk vond Ozzie het best dat er weer een logeetje kwam en kon hij niet weten dat het logé-tje wel een definitief slaapmaatje zou gaan worden. Nu zijn wij met z'n drieën erg gecharmeerd met Yndi maar dat is nog niets vergeleken met de "liefdesboost" die Ozzie ineens overkwam. Hij is zo gek op z'n maatje en Yndi op hem. Samen spelen, samen eten, samen slapen, knuffelen, veren poetsen en natuurlijk ook elkaar pesten. Ozzie voert Yndi wat gepaart gaat met zo'n bijzonder geluid. Ozzie is echt veranderd. Van een luie ara is hij ineens een stuk aktiever geworden en beschermd hij echt zijn maatje.
Kijk verder naar de bijzondere  foto's van Frodo, Ozzie en Yndi.
Laatst geupdate op ( Thursday 04 August 2011 )
Lees meer...
 
<< Begin < Vorige 1 2 3 4 Volgende > Einde >>

Resultaten 10 - 18 van 33
Template
Template Template Template
Kijk ook eens op ons forum!



Template Template